Cele mai frumoase tradiții de Paște în Maramureș

Tradiții de Paște în Maramureș

Ne mai desparte foarte puțin de Sfintele Sărbători Pascale și urmează o perioadă oportună pentru a petrece timp cu cei dragi sufletului tău. La Pensiunea Bocrită, în Ieud, în inima Maramureșului, vei putea avea parte de o sărbătoare de poveste, noi îți oferim, pe lângă tipica cazare, o experiență maramureșeană 100% autentică, cu mâncare tradițională și masă festivă de Paște, petrecere cu ceterași ai zonei, costumuri tradiționale pentru a intra cu adevărat în pielea unui maramureșean.

Vacanța de Paște este de cele mai multe ori șansa să te detașezi de la stresul zilnic și să evadezi câteva zile într-o oază de liniște, departe de mediul urban.

Ieudul este cu siguranță o destinație care îți va depăși cu totul așteptările, iar Pensiunea Bocrită te așteaptă cu brațele deschise.

Dacă vrei să simți cu adevărat tot ceea ce îți povestim aici, alege să îți petreci timpul și vacanța de Paște la Pensiunea Bocrită, într-un peisaj de vis și o atmosferă care te va fermeca pe de-a-ntregul. Mai departe, vrem să te includem în atmosfera de vis conferită de Paște în Maramureș.

În Maramureș, tradițiile domnesc peste oamenii frumoși și simpli, care nu evită să se bucure de fiecare moment petrecut cu cei iubiți. În satele maramureșene sărbătorile sunt trăite și respectate cu sfințenie, oamenii locului iubind să ducă mai departe an de an obiceiurile străbunilor, spre dulcea încântare a celor tineri și a celor norocoși să le treacă pragul în aceste perioade deosebite.

Obieceiurile de Paște în Maramureș sunt unice și speciale, iar acest lucru te face să vrei să fii parte din ele. Te atrag spre a gusta din unicitatea zonei și de a trăi în mod real sărbători 100% tradiționale românești.

Șapte tradiții de Paște în Maramureș

1. Portul popular e de nelipsit

În întreg postul Paștelui oamenii merg la biserică în straie populare tradiționale, alegându-și obiecte vestimentare care să nu fie prea încărcate cu flori, în semn de respect.

În schimb, în ziua Paștilor oamenii își iau pe ei straiele de sărbătoare și gătiți frumos merg cu mic cu mare la biserică, pentru slujbă.

2. Trei zile oamenii ajună

Un obicei printre oamenii credincioși este acela de a ajuna în ultimele 3 zile de dinainte de Paște, adică din Joia Mare și până duminică când se iese din biserică. Asta înseamnă că oamenii care au ținut postul cel mare pot alege să nu mănânce nimic 3 zile.

3. Prohodul Domnului din Vinerea Mare

În Vinerea Mare maramureșenii obișnuiesc să se strângă împreună în sat și să ”însceneze” o înmormântare a Domnului Iisus Hristos prin diferite elemente (cum ar fi un sicriu simbolic cu o statuie, asemeni unui mormânt).

4. În Vinerea Mare nu se lucrează

Un obicei respectat cu tradiție este faptul că în Vinerea Mare oamenii nu lucrează nici în curte, nici în casă. Este zi de post și de rugăciune.

5. Sâmbăta se fac pregătirile pentru sărbătoare

În ziua de dinainte de Paște în Maramureș gospodinele se pregătesc de zori și gătesc bucate alese pentru masa de sărbătoare care urmează. În același timp, ele pregătesc și traista tradițională pe care o duc în noaptea de Înviere la biserică să fie sfințită, care de obicei conține pască, sare și puțin vin.

6. În noaptea de Înviere se pușcă carbid pe dealuri

Pentru a se marca noaptea sfântă de Înviere ca zi specială, bărbații pușcă pe dealurile satului carbid.

7. Jocul din Sat în a doua zi de Paște în Maramureș

În a doua zi de sărbătoare oamenii din sat se strâng la joc și voie bună, arătând și sunând frumoasa tradiție maramureșeană și umplând locul de o strălucire aparte. În același timp, oamenii se plimbă prin sat, se vizitează și petrec timp împreună, arătându-se frumoasa comunitate creată de-a lungul generațiilor.

Ieudul este un sat aparte din Maramureș care te face să te îndrăgostești de zona pitorească și oamenii frumoși. Perioada sfintelor sărbători fac Maramureșul cu atât mai renumit și te vor face să vrei să guști din tradiția păstrată cu sfințenie; momente care îți vor arăta o Românie ideală, parcă ruptă din filme și povești.

Rezervă-ți locul acum și vino să trăiești ca-n povești!

Pachetul pensiunii include:

 • 4 nopți de cazare în camere matrimoniale;
 • sejur în regim demipensiune(mic dejun+cină);
 • Prânzul festiv din ziua de Paște;
 • Program autentic cu muzică live cu ceterași din zonă;
 • Aveți posibilitatea de a îmbrăca portul tradițional maramureșean pentru ședințe foto sau pentru a merge la biserica.

Casa dispune de:

 •  6 dormitoare;
 • Sala de mese;
 • Living;
 • Terasă;
 • Ciubăr;
 • Capacitate de 14 persoane.

Pensiunea Bocrită te așteaptă și îți pune la dispoziție tot ce ai nevoie pentru a te bucura de un sejur de vis!

Paște în Maramureș
Paște în Maramureș

Dacă vrei să vezi o frântură din cum arată live aceste tradiții și nu doar, vezi aici.

Maramureș – „acasă” pentru 3 personalități ale României

În Maramureș găsești oameni deschiși la suflet și la minte, care au păstrat tradiția locală vie și nu ezită să o împărtășească tuturor celor ce le trec pragul. Pentru că, până la urmă, omul sfințește locul.

Maramures, Romania – top 5 destinații turistice

După cum v-am tot povestit, Maramureșul este de-a dreptul o oază de liniște și bucurie sufletească. În Maramures, o zonă aparte din Romania, vezi de-a dreptul peisaje rupte din rai și oameni ca pâinea lui Dumnezeu, asemeni unei vorbe des folosite....

Maramureșul – 13 curiozități fascinante ale locului

Maramureșul e locul în care te-ai duce și ți-ai dori să te pierzi fără nicio șansă de a te regăsi sau, mai degrabă, întoarce la realitate. Despre țara Maramureșului sunt o mulțime de spus, căci ne încântă cu istoria și curiozitățile ce-o înconjoară. Am luat deja în...

6 cele mai frumoase atracții turistice în Maramureș

Pornind din centrul Maramureșului, Ieud este o destinație de vacanță ideală, înconjurată de atracții turistice maramureșene deosebite. Situat pe Valea Izei, ai ocazia ca de aici să faci un traseu extrem de interesant pe plaiurile românești, care de altfel te vor...

9 super facilități care te așteaptă vara asta la Pensiunea Bocrită din Maramureș

Maramureșul este o zonă liniștită, unde poți merge pentru a te deconecta de la viața cotidiană, a uita de stres și a-ți reîncărca bateriile cu energie. Astfel, atunci când vrei să te bucuri de un concediu pe plaiuri românești, este ideal să vii în Maramureș! Am...

Povestea satului Ieud din Maramureș, un loc nemaipomenit

Ieud este un sat din Maramureș, România, situat în comuna cu același nume. Se regăsește pe Valea Izei, undeva între Sighetul Marmației, Borșa și Vișeu de sus. Aici se află mult iubita noastră Pensiunea Bocrită. Dacă până acum ți-am oferit motive să vii în județul...

Află de ce trebuie neapărat să ajungi în Maramureș

Județul Maramureș este una dintre binecuvântările României. El adăpostește secrete sacre, ce se cred de mult uitate, care au contribuit la evoluția noastră ca popor, precum și la păstrarea tradițiilor de existența cărora majoritatea orășenilor nici nu sunt la curent....

Top 7 tradiții de Paște din Maramureș pe care trebuie să le încerci și tu

Am intrat în Postul Mare, ceea ce înseamnă că nu mai este mult și vom sărbători Învierea Domnului. Este perioada aceea în care ne gândim mai mult la sufletele noastre și ne amintim de strămoși, respectiv de Paște, prin tradițiile și simbolurile specifice românești....

5 pârtii pe care nu trebuie să le ratezi în Maramureș

Iarna e frumoasă oriunde... chiar și în mijlocul orașului. Deci îți poți închipui ce priveliște de basm este în Maramureș! Și nu te gândi la obiective turistice de văzut în Maramureș iarna. De fapt, uită de ele pentru moment și concentrează-ți întreaga atenție asupra...
Call Now Button