Povestea satului Ieud din Maramureș, un loc nemaipomenit

Ieud este un sat din Maramureș, România, situat în comuna cu același nume. Se regăsește pe Valea Izei, undeva între Sighetul Marmației, Borșa și Vișeu de sus. Aici se află mult iubita noastră Pensiunea Bocrită.

Dacă până acum ți-am oferit motive să vii în județul Maramureș, ți-am prezentat principalele stațiuni de schi din zonă și te-am introdus în lumea tradițională de Paște (cu fel de fel de tradiții și obiceiuri care mai de care mai interesante), acum facem un pas în spate și aruncăm o privire de ansamblu asupra acestei frumoase zone turistice din Maramureș. Satul Ieud în sine e fermecător și trebuie descoperit.

Despre Maramureș am vorbit mult și cu siguranță o vom mai face. Poposim puțin pe meleagurile unde ne găsești cu brațele deschise, cu camere pentru toate gusturile. Până la finalul articolului vei decide tu dacă merită sau nu să treci pe la noi!

Istoria satului Ieud din Maramureș

Satul Ieud are o istorie lungă și complexă. Prima atestare documentară s-a făcut în anul 1365. Și asta nu e tot. În anii ’20 s-a descoperit în podul bisericii vechi, „Manuscrisul din Ieud”, care se presupune că a fost scris între 1391 – 1392 și reprezintă prima carte religioasă românească. În prezent, originalul acestuia se află la Biblioteca Academiei Române de la București.

De atunci și până la căderea comunismului, Ieudul a continuat să prospere. Astfel, în 1987 a ajuns să aibă mai mult de jumătate din populație formată din copii și adolescenți. În acest fel, s-a remarcat la nivel național.

Numeroși oameni de bază ai României fac mândru Ieudul, respectiv Maramureșul, de unde provin: istoricul Ioan Chindriș, preotul Vasile Hotico, pictorul Dumitru Gorzo etc.

Oricum, dintre toți, ambasadorul principal al locurilor sale natale este, fără nicio urmă de îndoială, Ștefan Hrușcă. Colindele cu care ne încântă an de an în preajma sărbătorilor de iarnă își au rădăcinile în Ieud. Multe dintre ele se pot asculta cântate pe ulițele satului în perioada postului Crăciunului.

Simplitate și tradiții maramureșene

Satele de azi nu mai sunt ca cele de pe vremuri. Și-au pierdut strălucirea în trista încercare de a concura cu orașele aflate în continuă dezvoltare.

Majoritatea tinerilor lasă în urmă zonele în care au copilărit și pleacă fără niciun regret spre un viitor, spun ei, mai fericit. Maramureșul, și în special Ieudul, încă reușește pe alocuri să facă excepție de la regulă. Tinerii noștri, chiar dacă sunt nevoiți să părăsească pentru o vreme plaiurile natale ca să își urmeze studiile și apoi să își formeze o carieră, se întorc cu drag si dor cât de mult pot acasă. Pentru că poți scoate omul din Maramureș, dar niciodată Maramureșul din om!

Tradițiile și obiceiurile sunt încă vii aici. Oamenii sunt simpli, învățați cu munca de la câmp, vestimentații populare și hrană îndestulată și totodată sănătoasă. Se spune că însuși Maramureșul a apărut datorită unei legende despre fiica unui uriaș (citește articolul Află de ce trebuie neapărat să ajungi în Maramureș pentru a afla povestea).

Biserica e sfântă în zonă. Inclusiv în ziua de azi sătenii nu ratează nicio zi de duminică de la slujbă, unde se îmbracă cuviincios (modest și în același timp elegant). Credința e puternică în Ieud pentru că oamenii pun conexiunea cu divinitatea mai presus decât cea cu tehnologia.

Cât despre sărbătorile pascale și cele de Crăciun, nu trec neobservate. Mâncărurile tradiționale umplu masa, băutura este și ea pe măsura așteptărilor, dansurile si jocurile sunt în toi, în vreme ce tradițiile mărunte și semnificative îmbogățesc atmosfera.

Un concediu sau o vacanță în Maramureș te ajută să vezi dincolo de superficialitatea în care am învățat să trăim și să te bucuri cu adevărat de fiecare clipă.

Obiective turistice din Ieud, Maramureș

În primă fază, este suficient să arunci o privire asupra peisajului de basm ca să te îndrăgostești iremediabil de Ieud.

Aerul proaspăt, soarele care răsare parcă numai pentru locuitorii zonei și natura ce este gata să își dezvăluie secretele bine ascunse, te vor învălui cu totul.

Și totuși, Ieudul din Maramureș are multe obiective turistice ce nu trebuie ratate. Se spune că aici se află unele dintre cele mai frumoase locuri din Maramureș.

1. Biserica din Deal poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului”, este pe lista patrimoniului mondial al UNESCO și a fost ridicată în secolul al XVII-lea. Ea este considerată a fi una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Maramureș, iar Ioan Mihaly de Apşa a afirmat la începutul secolului trecut că este de departe cea mai impresionantă.

2. Cimitirul evreiesc, unde și-au găsit pacea și liniștea membrii poporului ce a fost asuprit în perioada Holocaustului.

3. Muzeul satului din Ieud, care adăpostește o mulțime de lucruri și unelte specifice zonei, ce au fost folosite de strămoșii maramureșeni. El este situat în curtea unor localnici și cuprinde atât o casă nouă, cât și una bătrânească.

4. Ateliere de țesătorie, distilerie și tâmplărie, care îți permit să călătorești în timp și să te îndeletnicești cu preocupările sătenilor din Ieud. Vei învăța aceste arte de la meșteri iscusiți și le vei putea pune apoi în practică chiar la tine acasă.

5. Biserica din Șes, ce are, asemenea Bisericii din Deal, hramul „Nașterea Maicii Domnului”, și a fost construită undeva în jurul anului 1712. 

Dacă îți face cu ochiul zona turistică din Maramureș, mai cu seamă satul Ieud, nu ezita să îți faci acum o rezervare la Pensiunea Bocrită. Îți oferim condiții moderne, adaptate rusticului locului!

Pentru a discuta detalii referitoare la închirierea camerelor și a alege perioada în care vrei să vizitezi Maramureșul, sună-ne numărul de telefon +40 756 218 094.

Maramureș – „acasă” pentru 3 personalități ale României

În Maramureș găsești oameni deschiși la suflet și la minte, care au păstrat tradiția locală vie și nu ezită să o împărtășească tuturor celor ce le trec pragul. Pentru că, până la urmă, omul sfințește locul.

Maramures, Romania – top 5 destinații turistice

După cum v-am tot povestit, Maramureșul este de-a dreptul o oază de liniște și bucurie sufletească. În Maramures, o zonă aparte din Romania, vezi de-a dreptul peisaje rupte din rai și oameni ca pâinea lui Dumnezeu, asemeni unei vorbe des folosite....

Cele mai frumoase tradiții de Paște în Maramureș

La Pensiunea Bocrită, în Ieud, în inima Maramureșului, vei putea avea parte de o sărbătoare de poveste, noi îți oferim, pe lângă tipica cazare, o experiență maramureșeană 100% autentică, cu mâncare tradițională și masă festivă de Paște, petrecere cu ceterași ai zonei, costumuri tradiționale pentru a intra cu adevărat în pielea unui maramureșean.

Maramureșul – 13 curiozități fascinante ale locului

Maramureșul e locul în care te-ai duce și ți-ai dori să te pierzi fără nicio șansă de a te regăsi sau, mai degrabă, întoarce la realitate. Despre țara Maramureșului sunt o mulțime de spus, căci ne încântă cu istoria și curiozitățile ce-o înconjoară. Am luat deja în...

6 cele mai frumoase atracții turistice în Maramureș

Pornind din centrul Maramureșului, Ieud este o destinație de vacanță ideală, înconjurată de atracții turistice maramureșene deosebite. Situat pe Valea Izei, ai ocazia ca de aici să faci un traseu extrem de interesant pe plaiurile românești, care de altfel te vor...

9 super facilități care te așteaptă vara asta la Pensiunea Bocrită din Maramureș

Maramureșul este o zonă liniștită, unde poți merge pentru a te deconecta de la viața cotidiană, a uita de stres și a-ți reîncărca bateriile cu energie. Astfel, atunci când vrei să te bucuri de un concediu pe plaiuri românești, este ideal să vii în Maramureș! Am...

Află de ce trebuie neapărat să ajungi în Maramureș

Județul Maramureș este una dintre binecuvântările României. El adăpostește secrete sacre, ce se cred de mult uitate, care au contribuit la evoluția noastră ca popor, precum și la păstrarea tradițiilor de existența cărora majoritatea orășenilor nici nu sunt la curent....

Top 7 tradiții de Paște din Maramureș pe care trebuie să le încerci și tu

Am intrat în Postul Mare, ceea ce înseamnă că nu mai este mult și vom sărbători Învierea Domnului. Este perioada aceea în care ne gândim mai mult la sufletele noastre și ne amintim de strămoși, respectiv de Paște, prin tradițiile și simbolurile specifice românești....

5 pârtii pe care nu trebuie să le ratezi în Maramureș

Iarna e frumoasă oriunde... chiar și în mijlocul orașului. Deci îți poți închipui ce priveliște de basm este în Maramureș! Și nu te gândi la obiective turistice de văzut în Maramureș iarna. De fapt, uită de ele pentru moment și concentrează-ți întreaga atenție asupra...
Call Now Button