Maramureșul e locul în care te-ai duce și ți-ai dori să te pierzi fără nicio șansă de a te regăsi sau, mai degrabă, întoarce la realitate. Despre țara Maramureșului sunt o mulțime de spus, căci ne încântă cu istoria și curiozitățile ce-o înconjoară.
Am luat deja în „vizor” cele mai frumoase locuri din Maramureș (citește articolul 6 cele mai frumoase atracții turistice în Maramureș) și am dezbătut aici legenda care stă la originea locului. Asta ca să nu mai spunem că vorbim constant despre peisajele de vis maramureșene și magia ce strălucește de-a dreptul în zonă.
Deci, cu ce crezi că te-am putea surprinde de această dată? Îți prezentăm Maramureșul puțin dintr-o altă perspectivă – cu o mulțime de curiozități interesante!
Unele sunt legate de zona turistică din Maramureș, chiar Mocănița sau celebra mănăstire Bârsana, iar altele… te lăsăm să le descoperi în rândurile de mai jos. Sperăm să îți facă plăcere lectura și să te lași purtat în lumea noastră maramureșeană de basm.
Maramureșul – 13 curiozități fascinante ale locului
1. A fost celebru pentru minerit
Surprinzător sau nu, Maramureșul a fost în perioada comunistă renumit pentru minerit. Practic, el era considerat a fi arie monoindustrială, asta până în 1990. Din fericire, „spiritul” comunist nu a reușit să îi știrbească din farmec și să îi anuleze tradițiile pe care le iubim inclusiv în ziua de azi.
2. Se bucură de obiective turistice unice în lume
Maramureșul are o zonă turistică de invidiat, cuprinzând de la biserici vechi de lemn, demne de menționat în cărțile istorice, și până la peisaje extrase din basme, cum ar fi Cascada Cailor. Cimitirul Vesel de la Săpânța atrage curioși din toată lumea, ce vor să vadă cum trecerea în neființă poate fi tratată cu umor.
3. Ai parte de tratamente de recuperare balneoclimaterice
Pe lângă zona turistică pe care ar fi mare păcat să o ratezi, județul Maramureș este un loc nemaipomenit pentru relaxare. Nu o spunem doar noi, ci o dovedesc numeroasele centre de recuperare balneoclimaterice și SPA din regiune.
4. Are legende despre fenomene paranormale
Localnicii sunt gata să jure că pe aceste meleaguri s-au petrecut o mulțime de fenomene paranormale de-a lungul timpului. Unii dintre ei susțin chiar faptul că au discutat cu persoane dragi trecute la cele veșnice.
5. Regalitatea britanică vizitează des regiunea
Civilizația rurală a locului, împreună cu diversele tradiții și obiceiuri, dar și căldura oamenilor, l-au atras mai ceva ca un magnet pe prințul Charles al Marii Britanii. Acesta a achiziționat mai multe case tradiționale în satul Breb din Maramureș și se încarcă de energie vizitându-le cu fiecare ocazie ivită.
6. Lemnul este apreciat aici
Cu secole în urmă, majoritatea clădirilor erau construite din lemn. Totuși, puține locuri păstrează vie amintirea așa cum o face Maramureșul. De aceea, nu mai puțin de 9 biserici de lemn de aici fac parte din patrimoniul internațional UNESCO.
7. Patrimoniul UNESCO cuprinde și un maramureșean
Patrimoniul UNESCO nu s-a mulțumit cu simpla recunoaștere a meritelor istorice din zona maramureșeană. A trecut la nivelul următor, declarându-l în anul 2012 pe Badea Nicolae Pițiș, un cioban rapsod, drept unul dintre cei zece români care mai păstrează tradițiile populare ale umanității.
8. Mocănița are aproape un secol
Mocănița face parte din Maramureșul istoric, deoarece funcționează cu apă și lemne încă din anul 1930. Trenulețul are în prezent un traseu de 56 de kilometri și leagă localitățile Comanu și Vișeu de Sus.
9. Mai trăiesc doar câțiva „clopari”
Nu te poți numi maramureșean (chiar și de împrumut) dacă nu ai un clop tradițional, confecționat cum trebuie, din paie și talaș. Ioan Bârlea și Vasile Borodi sunt singurii „clopari” de la care îi mai poți obține și îi găsești în satul Sârbi, pe Valea Cosăului.
10. Un laureat al premiului Nobel Pentru Pace provine din Maramureș
Elie Wiesel este un laureat al premiului Nobel Pentru Pace, pe care l-a primit în 1986. El este recunoscut în lumea întreagă ca filozof și umanist, luptător pentru drepturile omului și autobiografia sa despre cum a făcut față în lagărele de concentrare din vremea Holocaustului.
11. Este zona singurului lac din lume ce își schimbă culoarea
Lacul Albastru este o rezervație naturală de pe meleagurile maramureșene. Culoarea sa unică verde-albăstruie, se modifică, iar acest lucru se datorează conținutului de melanterit și sulfat de fier din apă. Lacul a luat naștere ca urmare a prăbușirii unor vechi lucrări miniere de exploatare, acum aproximativ un secol, de pe filonul Domnișoara.
12. Adăpostește singurele Chei de andezit din țară
Cu toate că sunt o adevărată raritate și nu există altele în România, Cheile de andezit din Maramureș, situate în Cheile Tătarului nu se bucură de prea mulți turiști, fiind prea puțin cunoscute.
13. Aici se află cea mai mare cascadă din România
Orice iubitor de sporturi extreme ar trebui să escaladeze împrejurimile acestei cascade magice. Cascada Cailor din Borșa se laudă cu o înălțime extraordinară – 90 de metri – și căderea apei pe 4 patru zone de altitudine.
Am reușit să te uimim sau știai deja că Maramureșul ascunde curiozitățile enumerate de noi? Oricum ar fi, e vremea să-ți faci bagajele și să vii să vezi cu ochii tăi peisajele, respectiv zonele turistice maramureșene!