Am intrat în Postul Mare, ceea ce înseamnă că nu mai este mult și vom sărbători Învierea Domnului. Este perioada aceea în care ne gândim mai mult la sufletele noastre și ne amintim de strămoși, respectiv de Paște, prin tradițiile și simbolurile specifice românești.
Dacă peste tot se simte această melancolie, îți poți imagina că sentimentul este la un cu totul alt nivel în Maramureș, unde oamenii păstrează vie cultura străveche și o respectă. Multe dintre tradițiile de Paște în Maramureș putem spune că sunt exact ca în povești.
Oamenii sunt calmi și calzi aici. Nu au dat deocamdată voie tehnologiei să le ia cu asalt existența. Ei știu să se bucure de natură, de obiceiuri și de tot ceea ce îi înconjoară.
Ne-am gândit, așadar, să împărtășim cu tine câteva dintre cele mai remarcabile tradiții de Paște ale locului prin intermediul acestui articol. Nu de alta, dar încă nu e timpul pierdut și poate hotărăști chiar să ni te alături în acest an la Pensiunea Bocrită!
Top 7 tradiții de Paște din Maramureș pe care trebuie să le încerci și tu
1. Postul înseamnă modestie
După cum te-ai putea aștepta, Paștele în Maramureș este precedat de un post ținut cu strictețe: fără carne sau alte alimente de natură animală. Iar asta nu e tot. Înainte de a începe postul, gospodinele spală oalele cu leșie (un amestec de cenușă și apă), pentru a nu mai avea nici urmă de grăsime pe ele.
Milostenia este ridicată la rang de artă în Maramureș și în Săptămâna Patimilor se fac o mulțime de cadouri oamenilor nevoiași. Cât despre localnici, aceștia se îmbracă modest pe tot parcursul postului, lăsând la o parte culorile extravagante (în special roșul) și hainele elegante.
2. Toată familia mănâncă din primul ou ciocnit
În „casa” cu tradiții a Paștelui maramureșean se află și un vechi obicei care spune că bărbatul familiei este cel care trebuie să ciocnească primul ou în ziua de Paște.
Pe urmă, oul urmează a fi împărțit astfel încât să mănânce fiecare membru al familiei câte puțin din el. În acest fel, aceștia vor avea parte de prosperitate și noroc de-a lungul întregii vieți.
3. Așezarea „mățișoarelor” la streașina casei
Dacă acasă maramureșenii mănâncă pâine împodobită cu flori de aluat, în duminica de Florii ei primesc de la biserică „mățișoare„. Este vorba despre ramuri de lază sau salcie sfințite, pe care oamenii le așează mai apoi la streașina casei sau a grajdului.
Scopul acestui obicei este protejarea împotriva răului. Vara, în cazul apariției unei furtuni de proporții, mățișoarele sunt arse, crezându-se că au puterea să liniștească vremea.
4. „Ruptul sterpelor„
Sezonul pastoral este întâmpinat cum se cuvine: cu o petrecere câmpenească cum rar ți-e dat să sărbătorești! Oamenii joacă dansuri tradiționale păstorești, beau și mănâncă din minunatele roade ale muncii lor.
Petrecerea are legătură străvechile datini ale dacilor liberi ce au locuit cândva pe aceste meleaguri de poveste, fiind un moment în care trecutul și prezentul se întâlnesc.
5. Bucatele sunt sfințite de preot
Având în vedere că au trecut peste o pauză lungă de la înfruptarea din bunătăți, maramureșenii nu se apucă să mănânce pur și simplu de sărbătoare. Din contră.
Înainte de a pune gura măcar pe vreo bucată, în Noaptea de Înviere ei pun frumos preparatele într-un coș și le duc pentru a fi și șfințite. Numai atunci ele vor putea fi mâncate cu încredere și siguranță spirituală. Această mâncare se spune că este „sjuită”.
6. Portul național este nelipsit
Simți atmosfera de sărbătoare prin toți porii datorită costumelor minunate pe care oamenii locului nu încetează să le poarte nici în ziua de azi. E o senzație unică și desăvârșită, deoarece aparții unei lumi păstrate vii din generație în generație.
Fă Paștele în Maramureș în 2021, iar noi vom avea grijă să trăiești pe propria piele această senzație incredibilă, purtând un port național cum doar în Maramureș găsești.
7. Petrecerea durează trei zile și trei nopți
Maramureșenii au multe dansuri specifice și voia bună le este caracteristică. De aceea, nu este de mirare că sărbătoresc din plin ieșirea din post.
Petrecerile sunt în toi în toate cele trei zile de Paște, cu dansuri tradiționale, obiceiuri poate ușor neconvenționale, mâncare delicioasă și pe săturate acompaniate de o stare generală de bine la superlativ.
Prin urmare, tot ce îți rămâne de făcut este să faci rezervarea la Pensiunea Bocrită, să pregătești bagajele și apoi să îți iei gândul de la stresul cu ce vei face de sărbători. Noi ne asigurăm că tradițiile maramureșene te vor învălui și încânta pe parcursul întregului sejur petrecut pe aceste meleaguri de basm!
Selectează camerele pe care le dorești și perioada șederii, iar apoi sună la +40 756 218 094. Avem o ofertă de Paște în Maramureș de nerefuzat!