Top 7 tradiții de Paște din Maramureș pe care trebuie să le încerci și tu

Am intrat în Postul Mare, ceea ce înseamnă că nu mai este mult și vom sărbători Învierea Domnului. Este perioada aceea în care ne gândim mai mult la sufletele noastre și ne amintim de strămoși, respectiv de Paște, prin tradițiile și simbolurile specifice românești.

Dacă peste tot se simte această melancolie, îți poți imagina că sentimentul este la un cu totul alt nivel în Maramureș, unde oamenii păstrează vie cultura străveche și o respectă. Multe dintre tradițiile de Paște în Maramureș putem spune că sunt exact ca în povești.

Oamenii sunt calmi și calzi aici. Nu au dat deocamdată voie tehnologiei să le ia cu asalt existența. Ei știu să se bucure de natură, de obiceiuri și de tot ceea ce îi înconjoară.

Ne-am gândit, așadar, să împărtășim cu tine câteva dintre cele mai remarcabile tradiții de Paște ale locului prin intermediul acestui articol. Nu de alta, dar încă nu e timpul pierdut și poate hotărăști chiar să ni te alături în acest an la Pensiunea Bocrită!

Top 7 tradiții de Paște din Maramureș pe care trebuie să le încerci și tu

1. Postul înseamnă modestie

După cum te-ai putea aștepta, Paștele în Maramureș este precedat de un post ținut cu strictețe: fără carne sau alte alimente de natură animală. Iar asta nu e tot. Înainte de a începe postul, gospodinele spală oalele cu leșie (un amestec de cenușă și apă), pentru a nu mai avea nici urmă de grăsime pe ele.

Milostenia este ridicată la rang de artă în Maramureș și în Săptămâna Patimilor se fac o mulțime de cadouri oamenilor nevoiași. Cât despre localnici, aceștia se îmbracă modest pe tot parcursul postului, lăsând la o parte culorile extravagante (în special roșul) și hainele elegante.

2. Toată familia mănâncă din primul ou ciocnit

În „casa” cu tradiții a Paștelui maramureșean se află și un vechi obicei care spune că bărbatul familiei este cel care trebuie să ciocnească primul ou în ziua de Paște.

Pe urmă, oul urmează a fi împărțit astfel încât să mănânce fiecare membru al familiei câte puțin din el. În acest fel, aceștia vor avea parte de prosperitate și noroc de-a lungul întregii vieți.

3. Așezarea „mățișoarelor” la streașina casei

Dacă acasă maramureșenii mănâncă pâine împodobită cu flori de aluat, în duminica de Florii ei primesc de la biserică „mățișoare„. Este vorba despre ramuri de lază sau salcie sfințite, pe care oamenii le așează mai apoi la streașina casei sau a grajdului.

Scopul acestui obicei este protejarea împotriva răului. Vara, în cazul apariției unei furtuni de proporții, mățișoarele sunt arse, crezându-se că au puterea să liniștească vremea.

4. „Ruptul sterpelor

Sezonul pastoral este întâmpinat cum se cuvine: cu o petrecere câmpenească cum rar ți-e dat să sărbătorești! Oamenii joacă dansuri tradiționale păstorești, beau și mănâncă din minunatele roade ale muncii lor.

Petrecerea are legătură străvechile datini ale dacilor liberi ce au locuit cândva pe aceste meleaguri de poveste, fiind un moment în care trecutul și prezentul se întâlnesc.

5. Bucatele sunt sfințite de preot

Având în vedere că au trecut peste o pauză lungă de la înfruptarea din bunătăți, maramureșenii nu se apucă să mănânce pur și simplu de sărbătoare. Din contră.

Înainte de a pune gura măcar pe vreo bucată, în Noaptea de Înviere ei pun frumos preparatele într-un coș și le duc pentru a fi și șfințite. Numai atunci ele vor putea fi mâncate cu încredere și siguranță spirituală. Această mâncare se spune că este „sjuită”.

6. Portul național este nelipsit

Simți atmosfera de sărbătoare prin toți porii datorită costumelor minunate pe care oamenii locului nu încetează să le poarte nici în ziua de azi. E o senzație unică și desăvârșită, deoarece aparții unei lumi păstrate vii din generație în generație.

Fă Paștele în Maramureș în 2021, iar noi vom avea grijă să trăiești pe propria piele această senzație incredibilă, purtând un port național cum doar în Maramureș găsești.

7. Petrecerea durează trei zile și trei nopți

Maramureșenii au multe dansuri specifice și voia bună le este caracteristică. De aceea, nu este de mirare că sărbătoresc din plin ieșirea din post.

Petrecerile sunt în toi în toate cele trei zile de Paște, cu dansuri tradiționale, obiceiuri poate ușor neconvenționale, mâncare delicioasă și pe săturate acompaniate de o stare generală de bine la superlativ.

Prin urmare, tot ce îți rămâne de făcut este să faci rezervarea la Pensiunea Bocrită, să pregătești bagajele și apoi să îți iei gândul de la stresul cu ce vei face de sărbători. Noi ne asigurăm că tradițiile maramureșene te vor învălui și încânta pe parcursul întregului sejur petrecut pe aceste meleaguri de basm!

Selectează camerele pe care le dorești și perioada șederii, iar apoi sună la +40 756 218 094. Avem o ofertă de Paște în Maramureș de nerefuzat!

Maramureș – „acasă” pentru 3 personalități ale României

În Maramureș găsești oameni deschiși la suflet și la minte, care au păstrat tradiția locală vie și nu ezită să o împărtășească tuturor celor ce le trec pragul. Pentru că, până la urmă, omul sfințește locul.

Maramures, Romania – top 5 destinații turistice

După cum v-am tot povestit, Maramureșul este de-a dreptul o oază de liniște și bucurie sufletească. În Maramures, o zonă aparte din Romania, vezi de-a dreptul peisaje rupte din rai și oameni ca pâinea lui Dumnezeu, asemeni unei vorbe des folosite....

Cele mai frumoase tradiții de Paște în Maramureș

La Pensiunea Bocrită, în Ieud, în inima Maramureșului, vei putea avea parte de o sărbătoare de poveste, noi îți oferim, pe lângă tipica cazare, o experiență maramureșeană 100% autentică, cu mâncare tradițională și masă festivă de Paște, petrecere cu ceterași ai zonei, costumuri tradiționale pentru a intra cu adevărat în pielea unui maramureșean.

Maramureșul – 13 curiozități fascinante ale locului

Maramureșul e locul în care te-ai duce și ți-ai dori să te pierzi fără nicio șansă de a te regăsi sau, mai degrabă, întoarce la realitate. Despre țara Maramureșului sunt o mulțime de spus, căci ne încântă cu istoria și curiozitățile ce-o înconjoară. Am luat deja în...

6 cele mai frumoase atracții turistice în Maramureș

Pornind din centrul Maramureșului, Ieud este o destinație de vacanță ideală, înconjurată de atracții turistice maramureșene deosebite. Situat pe Valea Izei, ai ocazia ca de aici să faci un traseu extrem de interesant pe plaiurile românești, care de altfel te vor...

9 super facilități care te așteaptă vara asta la Pensiunea Bocrită din Maramureș

Maramureșul este o zonă liniștită, unde poți merge pentru a te deconecta de la viața cotidiană, a uita de stres și a-ți reîncărca bateriile cu energie. Astfel, atunci când vrei să te bucuri de un concediu pe plaiuri românești, este ideal să vii în Maramureș! Am...

Povestea satului Ieud din Maramureș, un loc nemaipomenit

Ieud este un sat din Maramureș, România, situat în comuna cu același nume. Se regăsește pe Valea Izei, undeva între Sighetul Marmației, Borșa și Vișeu de sus. Aici se află mult iubita noastră Pensiunea Bocrită. Dacă până acum ți-am oferit motive să vii în județul...

Află de ce trebuie neapărat să ajungi în Maramureș

Județul Maramureș este una dintre binecuvântările României. El adăpostește secrete sacre, ce se cred de mult uitate, care au contribuit la evoluția noastră ca popor, precum și la păstrarea tradițiilor de existența cărora majoritatea orășenilor nici nu sunt la curent....

5 pârtii pe care nu trebuie să le ratezi în Maramureș

Iarna e frumoasă oriunde... chiar și în mijlocul orașului. Deci îți poți închipui ce priveliște de basm este în Maramureș! Și nu te gândi la obiective turistice de văzut în Maramureș iarna. De fapt, uită de ele pentru moment și concentrează-ți întreaga atenție asupra...
Call Now Button