Află de ce trebuie neapărat să ajungi în Maramureș

Județul Maramureș este una dintre binecuvântările României. El adăpostește secrete sacre, ce se cred de mult uitate, care au contribuit la evoluția noastră ca popor, precum și la păstrarea tradițiilor de existența cărora majoritatea orășenilor nici nu sunt la curent.

Puțini însă au norocul de a se naște și a trăi pe aceste meleaguri însorite și nemaiîntâlnite. Partea bună e că te poți încărca de energia locului și prin simplele vizite făcute măcar o dată pe an aici. Crede-ne că ai ce vedea, dar chiar mai mult de atât, ai ce simți odată ce ajungi în Maramureș.

Nu îți vom detalia în cele ce urmează principalele obiective turistice din Maramureș, pentru că probabil le cunoști în mare. Mergem mai departe de acest aspect și ne concentrăm atenția asupra privirii de ansamblu peste plaiurile maramureșene. Până la finalul articolului, vei hotărî tu dacă (mai precis când) ne faci o vizită.

Află de ce trebuie neapărat să ajungi în Maramureș

1. Peisajul este de basm

Dacă ți-au plăcut basmele în copilărie și te-ai visat măcar o dată în mijlocul acțiunii, județul Maramureș va fi cu siguranță pe gustul tău. Aici găsești munți, dealuri, văi și absolut tot ce are natura mai spectaculos de oferit.

Nu îți va fi deloc greu să-ți imaginezi că poveștile cu care ai crescut pot fi reale. Pentru că acesta este sentimentul cu care te inundă Maramureșul: orice este posibil. Te pierzi de viața cotidiană în peisaj și dai peste ceva mai bun, te regăsești pe tine însuți.

2. Te înconjoară tradițiile

Maramureșul este unul dintre puținele locuri din România în care obiceiurile și tradițiile nu au murit. Ele sunt păstrate cât se poate de vii și autentice, fiind continuate chiar și de noile generații.

Sunt prea multe tradiții notabile, ca să stăm să le enumerăm pe toate. Îți poți poți face însă o idee despre câteva dintre ele citind articolul Top 7 tradiții de Paște din Maramureș pe care trebuie să le încerci și tu. Fiecare sărbătoare este la fel de cinstită și așteptată, iar anul parcă e mai lung în cel mai nordic punct al țării…

3. Aerul este curat

După o săptămână lungă și obositoare, avem nevoie de o pauză, liniște și pace, pentru a ne reîncărca bateriile. Nimic nu se descurcă mai bine la acest capitol decât aerul curat.

Vacanța în Maramureș te energizează și eliberează de tot stresul acumulat de-a lungul timpului. Poluarea din oraș ajunge mai greu până aici, așa încât calitatea aerului e mult superioară și mintea devine automat mai limpede.

4. Vei auzi multe legende

Există o legendă interesantă inclusiv și despre modul în care Maramureșul a luat ființă. Se spune că Roza Rozalina, fata ultimului uriaș de pe aceste plaiuri, s-a îndrăgostit până peste cap de un flăcău aflat la muncile câmpului pe malul Izei.

Cum el era mic de statură, Roza și-a implorat tatăl să facă o minune pentru ei, înainte ca neamul lor să dispară cu totul. Așa că uriașul a suflat peste tânăr ca să crească și peste fiica lui ca să se micșoreze, putând trăi fericiți până la adânci bătrâneți.

Ei sunt părinții falnicilor maramureșeni: vânjoși, înalți, harnici și petrecăreți. Iar așezarea lor a primit numele de Rozavlea.

5. Oamenii te cuceresc

Oameni buni și frumoși sunt peste tot, dar ca în Maramureș sigur nu mai întâlnești. Ei sunt simpli, sinceri și mereu dornici să fie de ajutor în vreun fel sau altul. Vorba bună și sfaturile prețioase sunt date din generație în generație, iar străinii ajunși aici sunt imediat adoptați locului.

E imposibil să nu îndrăgești moroșeni chiar de la prima interacțiune cu ei. Până la urmă, nu degeaba a apărut zicala „omul sfințește locul”. Maramureșenii îi confirmă veridicitatea.

6. Mâncarea și băutura sunt de excepție

Mâncărurile sofisticate și cu nume greu de pronunțat n-au ce căuta aici. Preparatele specifice maramureșene sunt simple, deosebite și au o savoare unică.

Slănina e slănină, sarmalele sunt „grase” și gustoase, iar ciorbele făcute cu toate ingredientele din gospodărie. Despre băutură nici să nu mai vorbim, că are multe grade și riscăm să ne îmbătăm de la miros. Te lăsăm să o descoperi degustând-o!

7. Obiectivele turistice nu trebuie ratate

Întrebarea „ce vizităm în Maramureș?” are o multitudine de răspunsuri. Am putea discuta mai mult de 3 zile și 3 nopți despre ele. Cert e că zona turistică reușește să-i mulțumească pe toți, de la iubitorii stațiunilor și a sporturilor de iarnă și până la cei pasionați de Maramureșul istoric.

Printre cele mai frumoase locuri din Maramureș, se numără: Mocănița, Cascada Cailor, Mănăstirea Bârsana, Cimitirul Vesel de la Săpânța și Rezervația Pietrosu Rodnei.

Pensiunea Bocrită te așteaptă pe parcursul întregului an! Oricând îți dorești să scapi de rutină, să te delectezi în natură și să te umpli de energie, hai la noi și îți garantăm că experiența va fi chiar mai deosebită decât speri.

Îți oferim cazare tradițională în Maramureș. Pentru rezervări sau detalii suplimentare, contactează-ne la +40 756 218 094. Un sejur de poveste în Maramureș începe întotdeauna cu cazarea în Ieud!

Maramureș – „acasă” pentru 3 personalități ale României

În Maramureș găsești oameni deschiși la suflet și la minte, care au păstrat tradiția locală vie și nu ezită să o împărtășească tuturor celor ce le trec pragul. Pentru că, până la urmă, omul sfințește locul.

Maramures, Romania – top 5 destinații turistice

După cum v-am tot povestit, Maramureșul este de-a dreptul o oază de liniște și bucurie sufletească. În Maramures, o zonă aparte din Romania, vezi de-a dreptul peisaje rupte din rai și oameni ca pâinea lui Dumnezeu, asemeni unei vorbe des folosite....

Cele mai frumoase tradiții de Paște în Maramureș

La Pensiunea Bocrită, în Ieud, în inima Maramureșului, vei putea avea parte de o sărbătoare de poveste, noi îți oferim, pe lângă tipica cazare, o experiență maramureșeană 100% autentică, cu mâncare tradițională și masă festivă de Paște, petrecere cu ceterași ai zonei, costumuri tradiționale pentru a intra cu adevărat în pielea unui maramureșean.

Maramureșul – 13 curiozități fascinante ale locului

Maramureșul e locul în care te-ai duce și ți-ai dori să te pierzi fără nicio șansă de a te regăsi sau, mai degrabă, întoarce la realitate. Despre țara Maramureșului sunt o mulțime de spus, căci ne încântă cu istoria și curiozitățile ce-o înconjoară. Am luat deja în...

6 cele mai frumoase atracții turistice în Maramureș

Pornind din centrul Maramureșului, Ieud este o destinație de vacanță ideală, înconjurată de atracții turistice maramureșene deosebite. Situat pe Valea Izei, ai ocazia ca de aici să faci un traseu extrem de interesant pe plaiurile românești, care de altfel te vor...

9 super facilități care te așteaptă vara asta la Pensiunea Bocrită din Maramureș

Maramureșul este o zonă liniștită, unde poți merge pentru a te deconecta de la viața cotidiană, a uita de stres și a-ți reîncărca bateriile cu energie. Astfel, atunci când vrei să te bucuri de un concediu pe plaiuri românești, este ideal să vii în Maramureș! Am...

Povestea satului Ieud din Maramureș, un loc nemaipomenit

Ieud este un sat din Maramureș, România, situat în comuna cu același nume. Se regăsește pe Valea Izei, undeva între Sighetul Marmației, Borșa și Vișeu de sus. Aici se află mult iubita noastră Pensiunea Bocrită. Dacă până acum ți-am oferit motive să vii în județul...

Top 7 tradiții de Paște din Maramureș pe care trebuie să le încerci și tu

Am intrat în Postul Mare, ceea ce înseamnă că nu mai este mult și vom sărbători Învierea Domnului. Este perioada aceea în care ne gândim mai mult la sufletele noastre și ne amintim de strămoși, respectiv de Paște, prin tradițiile și simbolurile specifice românești....

5 pârtii pe care nu trebuie să le ratezi în Maramureș

Iarna e frumoasă oriunde... chiar și în mijlocul orașului. Deci îți poți închipui ce priveliște de basm este în Maramureș! Și nu te gândi la obiective turistice de văzut în Maramureș iarna. De fapt, uită de ele pentru moment și concentrează-ți întreaga atenție asupra...
Call Now Button