obiective turistice maramures

Top 9 Obiective Turistice Maramures. Le-ai Vizitat?

iunie 8, 2020
Visit Maramures

Vrei să mergi cu întreaga familie într-un loc de poveste, pe care să nu îl uitați niciodată? Asta înseamnă că trebuie să te orientezi spre județul Maramureș, pentru că basmele se împletesc într-un mod deosebit cu realitatea chiar pe plaiuri românești.

Dacă ați petrecut deja concediul acolo, nu-i nimic, întotdeauna sunt locuri noi de descoperit. Ca să nu mai spun că sărbătorile se apropie cu pași repezi și Maramureșul e extraordinar de frumos iarna.

Oricum, Maramureșul are turismul în floare indiferent de anotimp, iar eu îți voi prezenta în cele ce urmează obiectivele turistice din zona Maramureșului ce nu trebuie ocolite, ba chiar revizitate cât mai des posibil.

Ești pregătit pentru o călătorie plină de peisaje istorice, tradiții și obiceiuri interesante? Hai să vedem…

  1. Mocanita
  2. Cimitirul Vesel
  3. Manastirea Barsana
  4. Memorialul Sighet
  5. Cascada Cailor
  6. Parcul Național din Munții Rodnei
  7. Turnul Sfântului Ştefan
  8. Valea Izei
  9. Muzeul Maramuresului

Top 8 obiective turistice Maramureș de neratat

1. Mocănița

mocanita maramures

N-ai cum să ajungi în Maramureș și să nu faci o plimbare cu istorica și splendida Mocănița. E un adevărat must see. Ea oferă o priveliște ce depășește total aşteptările și te face să simți că iei parte la crearea istoriei.

Deși trebuie pur și simplu să te bucuri de moment, pentru a ajunge acolo trebuie să faci un mic efort și să te trezești devreme, ca înainte de ora 9 să fii la fața locului. Altfel riști ca trenul să plece fără tine.

Ce putem spune, dacă Bucureștiul are metroul, Maramureșul o are pe Mocănița și deja balanța atracțiilor turistice s-a înclinat iremediabil în favoarea maramureșenilor.

2. Cimitirul Vesel

cimitirul vesel

Săpânța este extrem de cunoscută pentru Cimitirul Vesel pe care îl găzduiește. Acesta nu reprezintă numai unul dintre locurile de vizitat în Maramureș, ci efectiv în România.

Ce îl face atât de special? Felul hazliu în care este privită moartea. Fiecare cruce are un text amuzant ce descrie viața omului care se odihnește în acel mormânt.

E important doar să îți aloci o grămadă de timp când vizitezi cimitirul, fiindcă nu încape îndoială că mesajele te vor captiva și nu te vei putea opri să nu le citești pe toate.

3. Mănăstirea Bârsana

Manastirea Barsana

Construită încă din secolul al XVIII-lea, Mănăstirea Bârsana este un simbol al credinței ortodoxe.

Pe lângă pacea găsită aici de credincioși, arhitectura este mai mult decât excepțională. Este ocazia perfectă de a vedea meșteșugul lemnului în toată splendoarea sa, felul în care a rezistat de-a lungul a sute de ani.

Acesta este punctul de plecare, am putea spune, într-un drum spiritual (sau bogat vizual) ce cuprinde o serie de mănăstiri maramureșene unice în lume din multe puncte de vedere.

4. Memorialul Sighet

memorial sighet

Se zice că nu putem aprecia îndeajuns binele dacă nu cunoaștem răul. Așa că, Memorialul Sighet trebuie neapărat pus pe lista de vizitat în Maramureș.

Numărul demnitarilor români torturați în perioada interbelică în închisoarea din Sighetul Marmației este peste 100, devenind în prezent un muzeu al ororilor.

Te vor trece fiorii cu mult înainte de a intra în celulele ce adăpostesc poveștile incredibile ale celor încarcerați, deoarece în curte se află “Cortegiul Sacrificaților”, un monument ce înfățișează siluete umane îndreptate spre unul dintre ziduri.

5. Cascada Cailor

cascada cailor

Este cea mai mare cascadă din țară, având nu mai puțin de 90 de metri înălțime. Nu pot descrie în cuvinte grandoarea acesteia, e nevoie să o vezi cu proprii ochi ca să înțelegi.

În schimb, îți pot spune legenda care a dus la alegerea numelui ei… Localnicii obișnuiau să își lase caii la păscut de primăvara și până toamna în această zonă a Munților Rodnei, iar, la un moment dat, un urs a atacat caii. Speriați, aceștia au sărit imediat de pe munte în groapa ce a făcut de atunci istorie sub denumirea de Cascada Cailor.

6. Parcul Național din Munții Rodnei

muntii rodeni

Maramureșul are multe zone de vizitat, dar noi rămânem deocamdată în Munții Rodnei.

Parcul Național din Munții Rodnei este al doilea din România și este locul ideal pentru drumeții. El conține o multitudine de trasee turistice și poteci ce sunt nerăbdătoare să fie explorate de către curioși.

Ce zici, nu-i așa că sună bine o drumeție în care să te deconectezi total de la problemele și grijile cotidiene? Din această perspectivă, natura este cea mai bună prietenă a omului.

7. Turnul Sfântului Ştefan

turnul lui stefan baia mare

Dacă ești relativ pe fugă și nu îți permiți să iei la pas reședința de județ, poți avea o privire de ansamblu asupra orașului Baia Mare din Turnul Sfântului Ştefan.

Turnul este singurul care a rămas în picioare în urma bisericii a cărei construcții a început tocmai în secolul al XV-lea, la inițiativa lui Iancu de Hunedoara.

Vestea bună e că tradiția s-a păstrat, la fel ca și arhitectura, astfel încât, pentru a ajunge în vârful turnului, e nevoie de urcarea unei scări de piatră în formă de spirală și a unor clasice trepte vechi din lemn.

Maramureșulare orașe pline de istorie și secrete bine păstrate în veșnicie.

8. Valea Izei

valea izei

Ca peste tot în lume, majoritatea zonelor s-au modernizat într-o oarecare măsură și în Maramureș. Totuși, dacă îți dorești să afli cum trăiau (trăiesc) localnicii tradiționali, poți oricând trece prin Valea Izei.

Oamenii de aici pare că nu obosesc niciodată și își concentrează atenția asupra păstrării intacte a obiceiurilor din străbuni. Nu degeaba zona aceasta liniștită face deliciul tuturor turiștilor, mai ales pe al celor străini.

9. Muzeul Maramuresului

muzeul maramuresului

Muzeul cuprinde peste 30 de gospodării, unele mobilate complet cu piesele originale. Casele și gospodăriile conservate, sunt grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric: Cosău-Mara și Iza Inferioară până la Strâmtura, Iza Mijlocie, Vișeu-Borșa, subzona Tisei și bazinul Ruscovei. Pe lângă gospodăriile românești au mai fost reconstruite o locuință ucraineană, una maghiară și doua case evreiești (în interiorul uneia fiind amenajată o sinagogă sătească).

Pentru că se apropie Crăciunul, te sfătuiesc să îl petreci în Maramureș, pentru că vei experimenta o combinație între piste nemaipomenite de schi și atmosfera primitoare a familiilor locului. Muzica populară din Maramureș are un farmec aparte și ar fi mare păcat să nu o descoperi la vreme de sărbătoare.

Nu căuta cu disperare în Maramureș cazare, rezervă cu încredere o cameră la Pensiunea Bocrița! Îți garantez că vei beneficia de condiții excelente și vacanța se va dovedi una memorabilă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonRezervă Acum